Asiakaspalvelun sähköposti on ruuhkautunut, pahoittelemme pitkittynyttä vastausaikaa.

Verhojen rooli kesällä: pimennys ja viilennysvaikutukset

Erilaisilla verhoilla saadaan tehokkaasti säädeltyä sisätilojen valon määrää sekä tilan viihtyvyyttä. Verhoratkaisun määrittää verhon käyttötarkoitus sekä vallitsevat olosuhteet.
Kuvassa kissa seisoo pimennysverhojen edessä.

Verhojen käyttötarkoitus voi olla moninainen ja parhaassa tapauksessa yhtäaikaisesti verhot suojaa liialliselta valolta, vähentää asunnon lämpötilan nousua, antaa näkösuojaa, akustoi ja luo visuaalista tunnelmaa. Oikeanlaisilla verhoilla saadaan muunneltua ympäristöä ja vaikutettua tehokkaasti myös aistikuorman syntymiseen.

Erityisesti kesällä verhojen rooli nousee, kun tilojen pimennyksen tarve kasvaa. Markkinoilta löytyy erilaisia pimentäviä verhoja rullaverhoista pitkiin sivuverhoihin. Pimennysverho estää valon sataprosenttisesti, mutta myös paksusta kankaasta tehty verho pimentää tehokkaasti ja voi olla hyvä vaihtoehto, jos tilaa ei tarvitse saada säkkipimeäksi.

Verhokankaan lisäksi tärkeää on pohtia verhokiinnitys, sillä sen avulla saadaan maksimoitua verhojen käyttöä. Esimerkiksi kaksiuraiseen verhokiskoon voidaan asentaa sekä paksumpi että ohuempi verho, jolloin verhojen käyttöä voi muuntaa tarpeen mukaan. Läpikuultavakin verho suodattaa päivänvaloa, ehkäisee heijastuksia ja toimii lisäeristeenä. Kovimman ja kirkkaimman auringonvalon siivilöinti tuo jo lisää miellyttävyyttä kotiin.

Kesäisin kodit lämpenevät auringonpaisteesta ja sisätilojen viihtyvyys voi laskea. Verhojen käytöllä pystyy säätelemään huoneen lämpötilaa ja pitämään kodin miellyttävänä. Sälekaihtimien käyttö ja verhojen asettaminen ikkunoiden eteen päivän aikana tuo helpotusta, kun asunto pysyy hieman viileämpänä.

Myös auringonkierto kannattaa ottaa huomioon; keskipäivän aurinko paistaa kirkkaimmin ja lämmittää tehokkaimmin, aamu- ja ilta-aurinko on lempeämpi. Mikäli aurinko paistaa keskipäivällä makuuhuoneeseen, kannattaa mukavampien unien toivossa jättää verhot ikkunaan päivän lämpimimpien tuntien ajaksi.

Kotona työskentelevien kannattaa myös panostaa kotitoimiston verhoratkaisuihin, jolloin työskentely-ympäristöä on myös mahdollista säätää. Verhoja suunnitellessa onkin hyvä suosia monipuolisuutta ja käytännönläheisyyttä, jolloin tilan tunnelmaa voi säätää kellonaikojen, vuodenaikojen ja säiden mukaan. Ympäristö vaikuttaa vahvasti hyvinvointiimme, niin positiivisesti kuin negatiivisesti. Oikein suunnitelluilla verhoilla saadaan säädettyä tehokkaasti kodin tunnelmaa ja lisättyä viihtyvyyttä.


Vinkit verhovalintoihin kertoi sisustussuunnittelija Eevi Vihinen.


Lisää mielenkiintoista luettavaa löydät viime viikolla kotiisi jaetusta Kulmilla-lehdestä. Lisäksi lehti on luettavissa verkossa.