Asukkaat mukana kehittämässä jätteiden lajittelusta fiksumpaa

Espoon Asuntojen asukkaat ovat tänä kesänä päässeet mukaan kehittämään jätteiden lajittelusta helpompaa ja hauskempaa. Kodin nurkista löytyvät pussukat ja nyssykät, joihin eri jätejakeet koitetaan saada lajiteltua, ovat varmasti monille tuttuja. Lopputulos ei aina hivele silmiä ja tähän arkiseen ongelmaan HSY:n koordinoima 6Aika: CircularHoodFood-hanke lähti hakemaan ratkaisua.
Kuvassa Shuaib Abdullahin esittelee Carousel-lajittelukalustetta.

Viime syksynä hanke järjesti suunnittelukilpailun, johon kuka tahansa sai osallistua ideoimalla unelmiensa lajitteluratkaisun. Erityisesti katse haluttiin kääntää pois keittiön lavuaarin alta, jossa sijaitseva jätekärry on usein jo täydessä käytössä.  

Kilpailusta syntyi kolme ratkaisua, joista valmistettiin prototyypit yhteistyössä kalustemerkki Niimaarin kanssa. Koska tavoitteena on saada aikaan erilaisia talouksia palveleva lajitteluratkaisu, haluttiin prototyypit testata asukkailla heidän arjessaan. 

Testaajiksi ilmoittautui innokkaita kaupunkilaisia, joista kahdeksan onnekasta sai kotiinsa lajitteluprototyypin testijakson ajaksi. Asukkailta kerättiin palautetta prototyypeistä ja lajittelun sujuvuudesta, mikä otetaan huomioon, kun uusia lajitteluratkaisuja mahdollisesti kehitetään tuotantoon ja kauppojen hyllyille.

Kuvassa Shuaib Abdullah esittelee Carousel-lajittelukalustetta.
Shuaib Abdullahin perheessä Carousel-kaluste oli koettu toimivaksi, mutta he haluaisivat siitä maalatun version. Lisäksi Abdullah ehdotti laatikoiden lisäämistä kalusteen alatasolle, jolloin siihen mahtuisi enemmän lajiteltavaa.Teksti: Anneli Auranen
Kuva: Roosa Halonen